Asperge steken in het Limburgse land
In de vroege ochtendzon staan de medewerkers van Aspergehal Jac v.d. Beuken op de velden. Het aspergeseizoen is begonnen. Hier in het Limburgse Kessel worden van eind april tot 24 juni (St.Jan) op nog puur ambachtelijke wijze de asperges gestoken. De losse zanderige grond in het Limburgse Kessel is zeer geschikt voor de aspergeteelt.
Tot en met de jaren tachtig was Limburg het grootste aspergeteeltgebied van Nederland. De familie v.d. Beuken zit al meer dan zeventig jaar in de aspergeteelt. In totaal bezit Jac v.d. Beuken zo’n 10.ha aan aspergegrond. Iedere dag vroeg in de ochtend als het buiten nog fris is oogsten Jac en zijn medewerkers zo’n 5ha. Het oogsten is puur handwerk.
Iedere ochtend “rollen” de mannen de folie van de aspergebedden. De zwart-witte folie is dubbelzijdig te gebruiken en voorkomt verkleuring van de koppen van de asperges. Bij warm weer ligt de witte kant boven (dat scheelt zo’n 4 tot 5 graden). En bij koud weer de zwarte kant (door de warmte wordt de groei bevorderd).
Asperges zijn eigenlijk jonge scheuten. Ze groeien vanuit de houtachtige wortelstokken die zich in de zanderige bedden bevinden. Bij een optimale temperatuur kunnen asperges zo’n 10 tot15 centimeter per dag groeien. Als het kopje zichtbaar is,wordt de asperge met een speciaal steekmes afgesneden.
In april voorafgaand aan het oogsten wordt de grond met behulp van een speciale machine opgeploegd tot de karakteristieke aspergebedden. Na het oogstseizoen groeit de aspergeplant weer uit tot een stuik. Een perceel gaat meestal zo’n 10 jaar mee, waarvan we 8 jaar gebruiken om te oogsten. Daarna moet het land een generatie (zo’n 25 jaar) met rust gelaten worden wil je er weer groente op kunnen verbouwen zegt Jac.
De verse oogst wordt na de pluk zo snel mogelijk in de sorteerschuur in ijskoud water gelegd. Hier liggen de asperges minimaal 6 uur in om doorkleuring te voorkomen. Daarna worden de asperges op een lopende band gelegd en wordt met behulp van een laser de lengte en dikte van de asperges bepaald. Vervolgens worden alle asperges op 22 cm (hoe dichter de asperge bij de moederplant komt,hoe bitterder het uiteinde wordt). Daarna sorteren medewerkers de asperges op dikte in de daartoe klaarstaande kistjes.
De asperges van Jac v.d. Beuken zijn voor 100 % bedoeld voor verkoop aan huis. De dikke asperges blijken na het schillen ook vaak het malste te zijn,het gaat dan meestal om de sorteringen AA1 en A1. Want hoe ouder het perceel hoe dunner de asperges.
De asperges van het Limburgse Kessel zijn iets milder van smaak dan de Brabantse. Volgens Jac komt dat door andere ziltere grond in Limburg.